Loading...

Activiteiten - OPA's Design Prijs

winnaars Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland

10-04-2015
De winaars van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland zijn bekend!

Van de Jury:
De jury constateert dat de uitdaging voor ontwerpers en bedrijven vooral ligt in het betekenis geven aan de nieuwste technologie. Innovaties in materiaal en productie zijn geen doel op zich maar – zo laten de nominaties zien – een instrument voor een meer duurzame, milieuvriendelijke of tot de verbeelding sprekende samenleving. Hergebruik van materialen, gebruik van recyclebare grondstoffen, financiële en milieubelastende besparingen op productie- en transport zijn aspecten die veel nominaties kenmerken. Maar dit gaat in de beste gevallen ook samen met bijzondere, vernieuwende en spraakmakende vormgeving die binnen het vakgebied een nieuwe standaard kunnen zetten. Daarnaast heeft de jury veel waardering voor de ondernemerszin van diverse ontwerpers. Traditionele verhoudingen tussen opdrachtgevers en ontwerpers worden doorbroken.


WINNAAR IPKW AWARD
Aera Fabrica

Ontwerper: Roos Meerman, Arnhem
Partners: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam + Ultimaker + Universiteit Twente, Enschede + Polymer Science Park, Zwolle + RDM Makerspace, Rotterdam + Better Future Factory, Rotterdam.

Roos Meerman onderzoekt hoe ze bestaande mogelijkheden van de 3D-printtechnologie kan vergroten in combinatie met andere technieken, bijvoorbeeld door toevoeging van warmte en lucht. De techniek die ze ontwikkelde is vergelijkbare met de blow-moulding techniek waarbij kunststof in zeer kostbare mallen wordt geblazen. Deze techniek is alleen rendabel bij zeer grote productieaantallen. In de nieuwe techniek kunnen op goedkope wijze kleine series worden vervaardigd. Inmiddels onderzoekt ze i.s.m. een groot aantal partijen de mogelijkheden om cellen van een geprint materiaal selectief op te blazen zodat er verschillende eigenschappen ontstaan binnen één materiaal.

Roos Meerman Het Nieuwe Instituut / Ultimaker / Universiteit TwentePolymer Science Park / RDM Makerspace / Better Future Factory


WINNAAR OPA TALENT AWARD
Modecollectie

‘Gij zult streven naar Utopia’ 2014
Ontwerpers: Maison the Faux, Arnhem
Partners: Texperium, Haaksbergen + Reisswolf, Hengelo

‘Gij zult streven naar Utopia’ is een modecollectie die is ontwikkeld met oog voor een duurzame en ecologisch verantwoorde productie, zonder dat dit ten koste gaat van de ontwerpkwaliteit. De ontwerpers werken met restafval uit de textielindustrie dat traditioneel wordt verbrand, Ze onderzoeken i.s.m. kennisinstituten en bedrijven de mogelijkheden om reststoffen nieuwe materialen te ontwikkelen. Door middel van een primitieve, ambachtelijke weeftechniek zijn reststukken verwerkt in een nieuwe collectie. Speciaal hiervoor ontwikkelde ze een eigen weefgetouw. Na het weven worden de uitstekende kettingdraden niet zoals gebruikelijk afgeknipt maar gebruikt als verbindingsdraden voor de diverse patroondelen.

Maison the Faux Texperium / Reisswolf


WINNAAR GELDERLANDER PUBLIEKS AWARD
Stoel Biomimicry Soft Seat

Ontwerper: Lilian van Daal, Arnhem
Partner: 3D Systems Benelux

Geïnspireerd op celstructuren uit de natuur ontwierp Lilian van Daal een stoel uit één materiaal dat alle traditionele materialen voor een stoel vervangt: schuim in verschillende hardheden voor micro- en macro-ondersteuning, textiel voor ventilatie, tactiele eigenschappen, kleur en textuur en kunststof, hout of staal voor een dragende constructie. Door middel van 3D-printen kan een gevarieerde celstructuur worden vervaardigd voor al deze stoelfuncties. Van Daal is nog op zoek naar een printbare, biologische kunststof om de stoel eenvoudig te recyclen.

Lilian van Daal / 3D Systems Benelux

Binnenkort uitgebreid verslag van de Award Ceremonie op IPKW