Loading...

Activiteiten

Nominaties Ontwerp + Innovatie Prijs bekend

27-02-2015
Van de jury:
De jury prees de kwaliteit van de nominaties. Ze was vooral onder de indruk van een jonge generatie ontwerpers die vertrouwd is met de nieuwste technologie en daarvan de mogelijkheden onderzoekt en de grenzen ervan opzoekt of overschrijdt. Geavanceerde technologie wordt steeds toegankelijker waardoor ontwerpers onafhankelijk van grote producenten hun onderzoek kunnen verrichten.

De jury constateert dat die uitdaging voor ontwerpers en bedrijven vooral ligt in het betekenis geven aan de nieuwste technologie. Innovaties in materiaal en productie zijn geen doel op zich maar een instrument voor een meer duurzame, milieuvriendelijke of tot de verbeelding sprekende samenleving. Hergebruik van materialen, gebruik van recyclebare grondstoffen, financiële en milieubelastende besparingen op productie- en transport zijn aspecten die veel nominaties kenmerken. Maar dit gaat in de beste gevallen ook samen met bijzondere, vernieuwende en spraakmakende vormgeving die binnen het vakgebied een nieuwe standaard kunnen zetten.

De nominaties:
De jury heeft uit de inzendingen 12 projecten genomineerd.
Tot 8 april 12:00 kan het publiek uit deze nominaties een keuze maken via dagblad De Gelderlander1.
Project: gordijnen Nieuw Hollands Licht
Ontwerper: Anne ten Ham, Arnhem
Partner: Cultuurmij Oost, Arnhem

Innovatie: Anne ten Ham laat met het prototype Nieuw Hollands Licht een nieuwe visie zien op gordijnen. Waar de meeste ontwerpers zich beperken tot een nieuw stofdessin, concentreerde ten Ham zich op het manipuleren van invallend daglicht en de beleving van de binnenruimte. Ten Ham levert op deze wijze niet alleen een vernieuwing aan het bestaande aanbod van gordijnen. Als beeldend kunstenaar vertaalt zij ook op creatieve wijze haar artistieke lichtinstallaties in een functioneel product voor een groot publiek.
Anne ten Ham / Cultuurmij Oost

2.
Project: stoelen LJ serie
Ontwerper: Laurens van Wieringen, Amsterdam
Partner: meubellabel De Vorm, Arnhem

Innovatie: Laurens van Wieringen ontwierp in opdracht van De Vorm een serie van twee stoelen en één kruk. De zittingen zijn vervaardigd van gerecyclede PET-flessen. De PET-flessen zijn bewerkt tot een zacht, stevig, duurzaam en UV-bestendig vilt met goede akoestische eigenschappen en een hoog zitcomfort. De zittingen zijn gevormd met behulp van een eenvoudige en relatief goedkope 3D-druktechniek. De Vorm kiest er bewust voor om milieuvriendelijke materialen dicht bij huis te produceren om productiekennis en arbeid in de regio te behouden. De LJ serie ontving al de titel ‘Best of Best’ van de Interior Innovation Award 2015 van de internationale interieurbeurs IMM Keulen.
Laurens van Wieringen / De Vorm

3.
Project: modecollectie Elementary Elegance 2014
Ontwerper: Elsien Gringhuis, Arnhem
Partner: printontwerpster Aliki van der Kruijs, Amsterdam

Innovatie: Elsien Gringhuis ontwerpt modecollecties op basis van duurzaamheid in vorm, functie en materiaal. Ze werkt niet met seizoencollecties en ontwerpt tijdloze vormen. Ze maakt gebruik van vernieuwende patronen waarbij restafval wordt vermeden onder meer door een optimaal gebruik van de stofbreedte en het vermijden van naden. Ze hanteert als milieuvriendelijk gecertificeerde stoffen. Voor deze collectie ontwikkelde ze samen met Aliki van der Kruijs nieuwe prints van 100% wolvilt op wol en zijde dat de illusie wekt van een gebreid product. De gebruikte inkt is een restproduct uit de textielindustrie. Gringhuis kiest bewust voor lokale productie met ambachtelijke coupeuses die garant staan voor kwaliteit en lage transportkosten.
Elsien Gringhuis /  Aliki van der Kruijs

4.
Project: tafel Joy Zeta met toplaag Natural Solid Surface
Ontwerpers: Arco Design Team, Winterswijk
Partners: Senso, Rhenen + Biobased Applications, Doorwerth

Innovatie: In samenwerking met het gietvloerbedrijf Senso ontwikkelde het designteam van Arco in twee jaar tijd Natural Solid Surface: een biopolymeer op basis van natuurlijke materialen met een prettig warme en zachte tactiliteit voor gebruik als toplaag op eet- en werktafels. Het materiaal biedt een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele kunststoffen die nu worden gebruikt voor een onderhoudsvriendelijk afwerking van tafelbladen. Arco paste de toplaag toe op de tafel Joy.
Arco Design Team (Roelof Janssen, Edwin Marsman, o.l.v. Jorre van Ast) / Senso Biobased Applications

5.
Project: ‘Kleren maken zonder patronen’, '15 & collectie One Square Fits All '14
Ontwerper: Karin Vlug, Amsterdam
Partners: CLICK/Next Fashion, Arnhem + Hogeschool van Amsterdam + AMFI, Amsterdam + Saxion, Enschede + By-Wire, Utrecht + Maan Research & Development BV, Raalte + Sizing Science, Soesterberg

Innovatie: Modeontwerpster Karin Vlug onderzoekt de mode van de toekomst. In haar afstudeercollectie One Square Fits All liet zij zich inspireren door het IKEA-concept: diverse platte elementen worden met enkele simpele handelingen naadloos aan elkaar gezet tot een kledingstuk. De gebruiker kan door de aangebrachte tunnels en insneden d.m.v. de rijgtechniek de lappen naar eigen inzichten in elkaar zetten. Een gehele garderobe bevat op deze manier niet meer dan tien lappen. Momenteel onderzoekt ze i.s.m. een groot aantal partners de mogelijkheden van ‘kleren maken zonder patronen’: een pilot over een slimme en duurzame kledingproductie.
Karin Vlug /  CLICK Next Fashion / Hogeschool van Amsterdam / AMFI / Saxion / By-Wire / Maan Research & Development BV / Sizing Science

6.
Project: stoel Biomimicry Soft Seat
Ontwerper: Lilian van Daal, Arnhem
Partner: 3D Systems Benelux

Innovatie: Geïnspireerd op celstructuren uit de natuur ontwierp Lilian van Daal een stoel uit één materiaal dat alle traditionele materialen voor een stoel vervangt: schuim in verschillende hardheden voor micro- en macro-ondersteuning, textiel voor ventilatie, tactiele eigenschappen, kleur en textuur en kunststof, hout of staal voor een dragende constructie. Door middel van 3D-printen kan een gevarieerde celstructuur worden vervaardigd voor al deze stoelfuncties. Van Daal is nog op zoek naar een printbare, biologische kunststof om de stoel eenvoudig te recyclen.
Lilian van Daal / 3D Systems Benelux

7.
Project: modecollectie 'Gij zult streven naar Utopia' 2014
Ontwerpers: Maison the Faux, Arnhem
Partners: Texperium, Haaksbergen + Reisswolf, Hengelo

Innovatie: ‘Gij zult streven naar Utopia’ is een modecollectie die is ontwikkeld met oog voor een duurzame en ecologisch verantwoorde productie, zonder dat dit ten koste gaat van de ontwerpkwaliteit. De ontwerpers werken met restafval uit de textielindustrie dat traditioneel wordt verbrand, Ze onderzoeken i.s.m. kennisinstituten en bedrijven de mogelijkheden om reststoffen nieuwe materialen te ontwikkelen. Door middel van een primitieve, ambachtelijke weeftechniek zijn reststukken verwerkt in een nieuwe collectie. Speciaal hiervoor ontwikkelde ze een eigen weefgetouw. Na het weven worden de uitstekende kettingdraden niet zoals gebruikelijk afgeknipt maar gebruikt als verbindingsdraden voor de diverse patroondelen.
Maison the Faux / Texperium / Reisswolf

8.
Project: zelfreinigend mondspiegelsysteem Yirro-plus
Ontwerper: Studio DenHartogMusch, Arnhem
Partners: UMC Radboud Universiteit/faculteit Tandheelkunde, Nijmegen + HAN/IPO, Arnhem + tandartspraktijken, Nijmegen en Hatert

Innovatie: Tandartsen worden dagelijks geconfronteerd met het probleem van een mondspiegel die tijdens werkzaamheden vervuilt raakt door slijpsel en koelspray. Yirro-plus is hiervoor de oplossing: door een hol handvat wordt via een kleine spleet lucht over het spiegelvlak geblazen waardoor de spiegel permanent schoon blijft. Tandartsen hebben met deze innovatie niet alleen permanent goed zicht op hun werkzaamheden, maar leidt deze ook aantoonbaar tot minder lichaamsklachten van tandartsen die worden veroorzaakt door het slecht functioneren van de traditionele mondspiegels. Het gepatenteerde product wordt door de ontwerpers via een zelf opgericht bedrijf op de markt gebracht. Het systeem wordt inmiddels in een groot aantal Europese landen gebruikt.
Studio DenHartogMusch / UMC Radboud Universiteit – faculteit Tandheelkunde / HAN/IPO / diverse tandartspraktijken in Nijmegen

9.
Project: Aera Fabrica
Ontwerper: Roos Meerman, Arnhem
Partners: Colorfabb, Venlo + Materialise, Leuven + Universiteit Twente, Enschede + Polymer Science Park, Zwolle + Innovatiecentrum Kunststoffen, Rotterdam + Energy Transformers, Rotterdam + AMR Europe, Marknesse + TUDelft, afdeling vliegtuigtechniek + Better Future Factory, Rotterdam

Innovatie: Roos Meerman onderzoekt hoe ze bestaande mogelijkheden van de 3D-printtechnologie kan vergroten in combinatie met andere technieken, bijvoorbeeld door toevoeging van warmte en lucht. De techniek die ze ontwikkelde is vergelijkbare met de blow-moulding techniek waarbij kunststof in zeer kostbare mallen wordt geblazen. Deze techniek is alleen rendabel bij zeer grote productieaantallen. In de nieuwe techniek kunnen op goedkope wijze kleine series worden vervaardigd. Inmiddels onderzoekt ze i.s.m. een groot aantal partijen de mogelijkheden om cellen van een geprint materiaal selectief op te blazen zodat er verschillende eigenschappen ontstaan binnen één materiaal.
Roos MeermanHet Nieuwe Instituut / Ultimaker / Universiteit Twente / Polymer Science Park / RDM Makerspace / Better Future Factory

10.
Project: keramische bekers en vazen
Ontwerper: Sander Luske, Arnhem
Partner: Design x Ambacht Siza-dorp groep, Arnhem

Innovatie: Design X Ambacht is een vorm van social design. Design X Ambacht is een nieuw interieurlabel van zorgorganisatie Siza. Gerenomeerde ontwerpers worden uitgenodigd hoogwaardige designproducten te ontwikkelen die kunnen worden vervaardigd door mensen met een beperking. Sander Luske verdiepte zich grondig in de mogelijkheden van de sociale werkplaats en vond inspiratie in de beperkende mogelijkheden van de uitvoerders. Hij bedacht een innovatieve productiewijze voor porseleinen bekers waarbij individuele beperkingen resulteren in gevarieerde decoratievormen. Ook hield hij in zijn ontwerp rekening met eenvoudig te lossen malvormen die tot minimale vervormingen leiden. De resultaten kunnen eenvoudig wedijveren met het beste design op dit gebied.
Sander Luske / Design X Ambacht

11.
Project: schoenencollecties Contraction & Release / Assemble 2014
Ontwerper: Tessa Groenewoud, Arnhem
Partner: Bas Hesselink Industrial Design And Prototypes, Arnhem

Innovatie: Groenewoud ontwierp twee innovatieve schoencollecties waarin ze experimenteerden met functies en materialen. Voor de collectie Contradiction & Release gebruikte ze een rubberachtig materiaal dat d.m.v. een vacuümtechniek driedimensionaal wordt gevormd. Deze vormen kunnen binnenstebuiten worden gedrukt waardoor het materiaal zich om de voet sluit. Hierdoor ontstaat er een geheel nieuwe type schoensluiting. In de collectie Assemble experimenteert Groenewoud met de combinatie van traditioneel leer met kunststof.
Tessa Groenewoud / Bas Hesselink Industrial Design And Prototypes

12.
Project: affiche-installatie Daylight 2013
Ontwerper: Yin Yin Wong, Rotterdam
Partner: Gemeente Arnhem

Innovatie: Daylight 2013 is een installatie voor 52 lichtbakken op het centrale busstation van Arnhem. Wong bedacht voor deze lichtbakken die het gehele jaar leeg stonden een serie affiches met een grafische weergave van de ratio van daglicht gedurende 1 week in Nederland in 2013. Wong benaderde de gemeente om toestemming te vragen voor het gebruik van de lichtbakken. Na maandenlang e-mailverkeer met de gemeente bleek wegens juridische redenen gebruik van de lichtbakken onmogelijk. De jury waardeerde de eigenzinnige en innovatieve reactie die daarop volgde. Wong transformeerde een bestaande bestelauto tot een JCDecaux-busje, ze verkleedde zich met enkele vrienden in fluorescerende vesten en voerde gewapend met een zogenoemde doornsleutel haar installatie illegaal uit.  
Yin Yin Wong / Gemeente Arnhem