Loading...

Activiteiten

Workshop Vind Je Geheugen In Het Nu

13-02-2015
Interactieve (be)leef scenario's voor mensen met dementie.

In deze bijzondere workshop stond een groot maatschappelijk probleem centraal: dementie. Onder leiding van Caro van Dijk (www.carovandijk.nl) en designer Laura Lynn Janssen (www.lauralynnjansen.com) werd gefocussed op ideeën die de verblijfsomgeving van dementie patiënten kunnen verbeteren.

Wat kan de gevoeligheid die in de kunsten te vinden is bijdragen voor datgene wat mensen met dementie beleven en ervaren, bijdragen? En vooral; welke nieuwe inzichten, ervaringen en oplossingen biedt een interdisciplinaire aanpak, waarbij zorgdeskundigen en creatieven uit diverse disciplines samenwerken?

De uitdaging is uit te vinden hoe (zintuiglijke) ervaringen gekoppeld kunnen worden aan de vormgeving van de ruimte en de reactie hierop door de demente mens. De zintuigen fungeren namelijk ieder op hun eigen manier als een middel tot communiceren tussen mens en omgeving. Zintuiglijke ervaringen in een ruimte zijn verbonden met emotie en gedrag. Het geheel van deze elementen kun je omschrijven als 'sfeer'; de mens ervaart de ruimte als geheel via alle zintuigen tegelijk, en interacteert met zijn omgeving op basis van de totale ervaring. Klinisch geriater Carla Schölzel-Dorenbos en zorgdeskundigen van de DrieGasthuizenGroep zijn aanwezig om hun kennis en ervaringen te delen.

Deze workshop was een samenwerking van OPA (Ontwerp Platform Arnhem) en CASA (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem).