Loading...

Agenda

Jonge Honden Jonge Harten: Jaap Drupsteen te gast!

05-11-2015
Een avond met Jaap Drupsteen over beeld en geluid en de volgende stap in gesynchroniseerde real time motion graphics.

Het lijkt zo eenvoudig: beeld verbinden met muziek, maar is dat werkelijk zo? 'Niet helemaal', zegt Jaap Drupsteen. Volgens Drupsteen gaat het om twee talen die je bij elkaar moet brengen. Muziek en bewegend beeld werken in totaal verschillende tijdseenheden. In de muziek draait het om ritme en beats in oneindig gevarieerde snelheden. Beeld draait in vaste aantallen frames per seconde. Dat leidt tot problemen die beeldmakers altijd moeten zien te omzeilen, en dat maakt het combineren van beeld en geluid veelal een willekeurige zaak.

Het kan ook anders. Dat begint met het inzicht dat de combinatie van muziek en geluid een op zich staande audiovisuele grootheid voortbrengt, met eigen mogelijkheden, maar ook met vragen en problemen. Die problemen moet je oplossen, anders staat het combineren van beeld en geluid na verloop van tijd stil en benut je de mogelijkheden niet. Met het VJ-en is dat nog altijd het geval en ergens ligt dat ook wel voor de hand. Het is goed mogelijk om muziek bij bestaande beelden te maken, maar veel moeilijker om beeld te maken bij live muziek, helemaal als dat één op één, synchroon moet gebeuren. Volgens Drupsteen is een van de problemen de software. Er is geen software die gecompliceerde muzikale patronen kan detecteren en spelende video daaraan kan aanpassen. In de afgelopen jaren zocht Drupsteen met Mattijs Kneppers naar oplossingen. Die hebben ze gevonden en de resultaten zijn niet meer experimenteel en bestemd voor een kleine kring van vakbroeders. Met zijn gesynchroniseerde real time motion graphics treedt Jaap Drupsteen sinds kort  naar buiten op festivals en tijdens concerten. Volgens Drupsteen kan het publiek vaak niet onder woorden brengen wat zijn werk onderscheidt van het VJ-en oude stijl, maar dat er een kwalitatief verschil is, gaat aan niemand voorbij.

Voor Jaap Drupsteen, zowel musicus als grafisch ontwerper en bekend vanwege zijn televisiewerk en het ontwerp van de laatste guldenbiljetten, heeft de materie van beeld en geluid een lange geschiedenis. Door de ontwikkeling van televisie en video, aldus Drupsteen, kreeg je in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw de mogelijkheid om grafisch ontwerp te laten bewegen op muziek. Dat opende een nieuwe 'audiovisuele' wereld. Met die wereld is de nu drieënzeventigjarige Drupsteen nog steeds niet klaar. Op 5 november spreekt Jaap Drupsteen voor de pauze met moderator Peter Nijenhuis over zijn werk en de combinatie van beeld en geluid. Na de pauze geeft Drupsteen ter plekke een demonstratie van zijn motion graphics.

Website Jaap Drupsteen

Datum: donderdag 5 november 2015
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord 177, Arnhem
Entree: € 5,00 (studenten ArtEZ en HAN-ipo en OPA-familie gratis) 

Peter Nijenhuis modereert het gesprek.

terug »