Loading...

Agenda

Just Another Day in Showroom

14-02-2014
Eat, Drink, Dress & Shelter

In het kader van het eendagsfestival Just Another Day (over de kracht van dagelijkse dingen) organiseren CASA en OPA i.s.m. het studium generale ArtEZ de workshopdag Eat, Drink, Dress & Shelter.
Het dagelijks leven is een ritueel dat volgens de architect Dom Hans van der Laan is terug te voeren op drie essentiële materiële 'vormen van maatschappij': voedsel (en de werktuigen om dit te bereiden en tot ons te nemen), kleding (in hun functionele en symbolische betekenis) en behuizing. Hoe zien vandaag de dag deze vormen van de dagelijkse ochtend-, middag- en avondrituelen eruit?

Deze vraag staat centraal bij de drie workshops over vaatwerk, kleding en architectuur o.l.v. van Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck (Atelier NL), Berber Soepboer en Anne Stooker (Soepboer & Stooker) en Reinder Bakker en Hester van Dijk (Overtreders W). Onderdeel van de workshopdag is een korte meditatie in de Eusebiuskerk o.l.v. een zenmeester en Meet, Eat, Enjoy, Love and Party met een performative diner en feest in de Stadshuishal.

De workshopdag staat open voor ArtEZ-studenten en voor een beperkt aantal ontwerpers en architecten die zich via OPA en CASA kunnen aanmelden. Inschrijven voor deelname aan één van de workshops kan vanaf 15 januari voor ArtEZ-studenten via studiumgenerale (maximaal 10 studenten per workshop) en voor overige geïnteresseerden via OPA/CASA (maximaal 2 deelnemers per workshop).
Deelname (inclusief performative dinner) kost voor niet ArtEZ-studenten 20 euro. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Deelnemers ontvangen na aanmelding het uitgebreide programma.

De workshopleiders:
Mode: Berber Soepboer en Anna Stooker openden na hun modeopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie de winkel/atelier/galerie Soepboer & Stooker. In 2010 startte zij het label Soepboer & Stooker Collection. Soepboer ontwerpt kleding die zich karakteriseert door de verschillende manieren waarop ze gedragen kunnen worden. De drager ontwerpt het kledingstuk en creëert daarmee een eigen identiteit. Duurzaamheid is daarbij een terugkerend thema. Stoker haalt in haar ontwerpen herkenbare vormen en patronen uit hun vertrouwde context waardoor deze nieuwe betekenis en functie krijgen. Ze ambieert tijdloze ontwerpen die de vergankelijke modecyclus doorbreken. In hun gezamenlijke collectie zijn terugkerende thema’s te zien als historische kleding en klederdracht.

Vaatwerk: Na hun eindexamen aan Design Academy Eindhoven in 2006 startte Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck AtelierNL in Eindhoven. Natuurlijke fenomenen en materialen als oog voor de schoonheid van alledaagse dingen inspireren hen tot bijzondere materiaalonderzoeken en ontwerpprocessen. Zij proberen bij gebruikers een bewustzijn te creëren voor onderschatte waarden en ervaringen. Eén van hun bekendste projecten is Clay Service uit 2009 i.s.m. Koninklijke Tichelaar Makkum. De ontwerpers vormden serviesdelen uit lokale kleisoorten met eigen kenmerkende kleuren en structuren. Op deze wijze wisten ze vaatwerk met dezelfde vormen een lokaal gebonden identiteit te geven. Tijdens Dutch Design Week 2013 presenteerden ze Monnikenwerk waarvoor de ontwerpers op verschillende plekken in Nederland zand verzamelden en de lokale omstandigheden ervan in kaart brachten. Het verzamelde zand werd i.s.m. Philips omgesmolten tot glasklompjes die evenals bij Clay Service lokale kenmerken vertoonden en geheel nieuwe soorten glas opleverden.

Architectuur: Overtreders-W is een ruimtelijk ontwerpbureau, in 2006 opgericht in Amsterdam door Reinder Bakker en Hester van Dijk, beiden afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven. Hun ontwerpen voor binnen- en buitenruimte zijn gebaseerd op actuele thema’s als het veranderende landschap, sociale cohesie in buurten en duurzaamheid. Complexe sociale vraagstukken, lokale omstandigheden, dromen en ambities van opdrachtgevers en gebruikers vertalen de ontwerpers naar een helder beeld met een menselijke maat. Eén van hun spraakmakende projecten was de Noorderparkbar, ontworpen en gebouwd in 2012 van enkel materiaal dat goedkoop en tweedehands was aangeschaft via Marktplaats. Het ontwerp werd genomineerd voor de DOEN Materiaalprijs, Dutch Design Awards, ARC12 en de AM/NAI architectenprijs.

Workshops: 9.00 – 17.00 uur, inloop: 8.30 uur
Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord 177
Just Another Night (dineer): 17.00 – 24.00 uur
Locatie: Stadhuishal, Koningstraat 38 Arnhem
Kosten: € 20,00 (inclusief dineer!)


 

terug »