Loading...

Agenda

Monnikenwerk

19-01-2017

Op donderdag 19 januari presenteert OPA: Monnikenwerk. De eerste avond in het kader van het jaarprogramma 2017: Bigger, Better, Faster! waar alles draait om actuele vragen over jagers, onthaasters, on-demand, snelheid en vertraging.
 
Een avond over uren en uren ploeteren, ontwerpen, bouwen, herhalen, aandacht, precisie, focus en de rust van het maken. Aan de hand van de praktijk van verschillende ontwerpers en makers gaan wij opzoek naar de betekenis en verhalen achter tijdrovende ontwerpmethodieken. Hoe werken zij, in een tijd vol met deadlines, ruis en waar alles nu nu NU moet, met zoveel aandacht en rust aan projecten? Wat levert deze focus hen op? En hoe creeër je deze rust?
 
Gerard van Oosten is opgegroeid met de Staphorster cultuur en het stipwerk. Deze achtergrond en zijn professionele schildersopleiding gebruikt Van Oosten om het traditionele ambacht van Staphorster stipwerk te behouden en te ontwikkelen. Zo breidt hij de toepassing van de druktechniek uit, bedrukt hij allerlei ondergronden, ontwikkelde een nieuwe verf en momenteel werkt hij aan digitaal ontworpen 3D geprinte Staphorster stempels. Onder andere Walter Van Beirendonck gebruikte de kleurrijke streekeigen motieven van Van Oosten in zijn haute couture.
 
Lara Captan is typografe en onderzoekt de mogelijkheden van het digitaliseren van het Arabisch. Waarin moderne letters en traditionele kalligrafische letters samenkomen. Eén van de uitdagingen van het programmeren van het door haar ontworpen lettertype is de manier waarop de verschillende letters boven elkaar staan, die ongebruikelijk is in de westerse standaarden waarbij letters altijd naast elkaar staan als blokken. Hierdoor onderzocht ze niet alleen de letters maar ook de programmatuur waarmee de lettertypes gerealiseerd kunnen worden.
 
Het collectief WE MAKE CARPETS vermengt ambachtelijke traditie en een kritische blik op de consumptiemaatschappij in bijzondere tapijten. WE MAKE CARPETS samplet alledaagse gebruiksvoorwerpen tot tapijten van indrukwekkende formaten. Producten die veelal een korte levensduur hebben, zoals frietvorkjes, pleisters, pasta, watjes en knijpers worden op inventieve wijze gerangschikt tot een grafisch patroon.
 
De focus in het werk van Noa Verhofstad ligt op ambacht en handwerk. Vrijwel iedere bouwsteen, of het nu gaat om een foto, film, decor of installatie, is met de hand gebouwd en gemaakt. Alle beelden worden met uiterste zorg en oog voor detail samengesteld en gecomponeerd, waarbij de keuze voor het materiaal altijd zeer bepalend is. Zo was ze o.a. verantwoordelijk voor een aantal etalages in opdracht van modehuis Hermès.
 
Datum: donderdag 19 januari
Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30)
Locatie: Showroom Arnhem, Langstraat 20
Entree: € 5,00 (studenten Artez en HAN-ipo en OPA familie gratis)
www.o-p-a.nl / info@o-p-a.nl 

terug »