Loading...

Agenda

Paul Mijksenaar komt!

19-05-2015
Jonge Honden Jonge Harten: Paul Mijksenaar

Binnen het programma onderdeel Jonge Honden, Jonge Harten organiseert OPA een aantal keren per jaar een interactief podium gesprek voor jong en oud met oudere en ervaren ontwerpers op het gebied van mode, product en grafisch.

Op 19 mei komt Paul Mijksenaar naar Arnhem!

Paul Mijksenaar wordt ook wel Mr. Wayfinder genoemd.
Als docent industrieel ontwerpen op de TUDelft ontdekte Paul Mijksenaar de ergonomie en de cognitieve psychologie. 
In 1986 richtte hij Bureau Mijksenaar op en verwierf grote reputatie na de aanpak van de routings voor vliegvelden. Na de aanpak van de routing op Schiphol (1991) werd Mijksenaars naam in één klap gevestigd. Ook de luchthavens van New York, Abu Dhabi, Athene en Frankfurt wilden een bewegwijzeringsysteem van Paul Mijksenaars hand. 
Van 1992 tot 2007 was Mijksenaar professor Vormgeving Visuele Informatie aan de TU Delft faculteit Industrieel Ontwerpen. 

Paul Mijksenaar lijkt in het buitenland bekender dan in eigen land, toch wordt iedere Nederlander wordt bijna dagelijks geconfronteerd met de ontwerpen van zijn hand.
Hij legde zich bijvooorbeeld ook toe op 'bewegwijzering' in ziekenhuizen, musea, kantoren en onderwijs zoals IKEA, Museum Boymans van Beuningen en Amsterdam Science Park.
In Arnhem is Bureau Mijksenaar verantwoordelijk voor routes in Burgers' Zoo, het Rozet en Centraal Station en vorig najaar was Paul Mijksenaar betrokken als mentor voor de jonge ontwerpers die voor OPA en de Stad een onderzoek deden naar kwartierborden voor de Arnhemse binnenstad.

Op Schiphol introduceerde Mijksenaar eind jaren tachtig pictogrammen, maar handhaafde het systeem om de belangrijkste informatie dwars op de looprichting te hangen en de overige informatie werd parallel aan de looprichting geplaatst. 
In zijn bewegwijzering voor Schiphol worden belangrijke benamingen weer met een hoofdletter geschreven. Pieren A en B bestaan na invoering van zijn bewegwijzering bijvoorbeeld niet meer, omdat deze letters - uitgesproken in het Nederlands - verwarring veroorzaakten met de Engelse uitspraak ervan die geïnterpreteerd kan worden als E en D.
Hoe gaat hij te werk? Wat zijn de verschillen in diverse omgevingen en welke verschillen zijn er nu met bijv. 30 jaar geleden?
Peter Nijenhuis spreekt met Paul Mijksenaar over de vormgeving van visuele informatie.

Bekijk vast de video hierboven en lees een interessant interview met Paul Mijksenaar in het Parool. zie ook

Datum: dinsdag 19 mei 2015
Aanvang: 20:00 uur (koffie etc / zaal open: 19.30 uur)
Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord (naast 179), Arnhem
Entree: € 5,00 (studenten ArtEZ en HAN-ipo en OPA-familie gratis)

Producent: Olga Kersten
Moderator: Peter Nijenhuis
Graphics: posters, flyers en banners zijn ontworpen door studio Het Mes

terug »