Loading...

Agenda

Petr van Blokland en Bernd Volmer komen!

12-06-2014
Jonge Honden, Jonge Harten: 
Petr van Blokland vervangt Gerard Unger in Jonge Honden, Jonge Harten

Helaas moest Gerard Unger zich vanwege persoonlijke omstandigheden afmelden voor Jonge honden – jonge harten. In overleg met hem hebben we echter een uitstekende vervanger in (typo)grafisch ontwerper Petr van Blokland (Gouda 1956). 

Op 12 juni is Petr van Blokland hoofdgast.
Samen met Bernd Volmer zal Van Blokland in gesprek gaan over de invloed van nieuwe technologie op ontwerpen, het belang van de (typo)grafische traditie en onderzoek voor het ontwerponderwijs en de samenwerking met opdrachtgevers. 
Peter Nijenhuis zal het gesprek leiden.
Na het gesprek wordt er nageborreld in het Rozet

Binnen het programmaonderdeel Jonge Honden Jonge Harten organiseert Ontwerp Platform Arnhem (OPA) drie keer per jaar voor jong en oud een interactief podium gesprek. Een oudere en ervaren ontwerper op het gebied van mode, product en grafisch en/of interactief ontwerp gaat in gesprek met een jonge talentvolle ontwerper en het publiek.

Petr van Blokland
Letterontwerper, typograaf en grafisch vormgever van Blokland studeerde in 1978 cum laude af aan de KABK waar hij werd opgeleid door de befaamde typograaf Gerrit Noordzij. Als student ontwierp hij een van de eerste digitale letters voor de eerste desktopcomputers met een zwart-wit of zwart-groen beeldscherm en een extreem lage resolutie. Op basis van zijn kennis van contrastwerking bij letters en de mogelijkheden die te beïnvloeden, ontwierp hij hiervoor een letter die zelfs op de laagst mogelijke resolutie goed leesbaar blijft.

Na zijn studie werkte Van Blokland voor Studio Dumbar en Total Design. Sinds 1981 heeft hij samen met interieurontwerper en kleurenspecialist Claudia Mens een eigen ontwerpbureau voor letterontwerp (o.a. Proforma en Productus) en bedrijfshuisstijlen (o.a. voor Nationale Nederlanden en ING). Van Blokland heeft veel onderwijservaring aan de kunstacademies van Arnhem, Breda en Den Haag. Hij heeft een uitgesproken opvatting over de kwaliteit van (typo)grafisch ontwerpen: Wanneer niemand ziet dat het is ontworpen, is de opdracht vervult. Dat vereist talent en veel ervaring. Vooral deze tijd vraagt met zijn snelle technologische vernieuwingen om nieuwe typografische oplossingen. Voor grote complexe opdrachten hanteert Van Blokland een gestructureerd ontwerpsysteem dat voor een groot deel door de computer kan worden uitgevoerd.
website Petr van Blokland

Bernd Volmer (1985) is van oorsprong een Duitse grafisch en ontwerper die in Nederland zijn fascinatie voor (boek)typografie en letterontwerpen heeft ontwikkeld. Hij studeerde grafisch ontwerpen aan ArtEZ Arnhem en aan de master Type and Media van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
website Bernd Volmer

Graphics: posters, flyers en banners zijn ontworpen door Sinds 1416
Datum: donderdag 12 juni
Aanvang: 20.00 (zaal open 19.30)
Locatie: Auditorium Rozet, Kortestraat 16 let op andere locatie dan gebruikelijk! 
Entree: € 7,50 (OPA-pashouders, ArtEZ en HAN-ipo studenten gratis)
 

terug »