Loading...

Blog

Imme van der Haak (2010-2012)

BUBBEL

Imme van der Haak studeerde in 2010 af bij Product Design op ArtEZ en vertrok daarna onmiddellijk naar Londen.

Peter Nijenhuis: Je bent in de zomer van 2010 afgestudeerd aan de afdeling Product Design in Arnhem en gelijk daarna ben je gaan studeren aan de afdeling Design Products van het Royal College of Art. In Arnhem hield je je onder andere bezig met het menselijke lichaam en de mogelijkheden om de vorm en de waarneming daarvan te veranderen. Heb je die belangstelling aan het Royal College verder kunnen ontwikkelen en productief kunnen maken?
Imme van der Haak: Ik ben inderdaad na mijn afstuderen in Arnhem vrijwel meteen naar London gegaan om hier een tweejarige Master te volgen. In het eerste jaar heb ik veel geëxperimenteerd en andere dingen uitgeprobeerd om in het tweede jaar toch weer uit te komen bij het menselijk lichaam.
Mijn afstudeerproject aan het Royal Collge, ‘Beyond the Body’, is gericht om het menselijk lichaam, identiteit en de mogelijkheden om deze door een ingreep in vorm en waarneming te kunnen veranderen. Voor mijn project ‘Beyond the Body’ heb ik foto’s van het menselijk lichaam op een flinterdunne transparante zijde laten drukken. Hiervan heb ik pakken gemaakt die zodra ze gedragen worden het mogelijk maken om fysiek verschillende lagen, lichamen, leeftijden, sekse en identiteiten over elkaar heen te leggen. Ik heb samengewerkt met een choreograaf en dansers en een film gemaakt waarin de bewegende lichamen van de dansers de stof manipuleren en een heel nieuw beeld creëren. Uiteindelijk ben ik dus tijdens mijn studie aan het Royal College of Art binnen hetzelfde thema blijven werken, maar ik heb het hier wel verder kunnen ontwikkelen. 

Peter Nijenhuis: Is Londen in vergelijking met Arnhem een andere wereld en tref je er mensen, ideeën, dingen en mogelijkheden die je elders in de wereld niet aantreft?
Imme van der Haak: Ten eerste is Londen een enorm grote stad, dat op zich is al een wereld van verschil met Arnhem. Binnen het Royal College is er een enorme variëteit aan culturen en achtergronden. Mensen uit alle landen van Europa, maar ook Amerikanen, Australiërs en veel Aziaten. Ik kwam direct na mijn bachelor naar Londen, maar veel studenten van het Royal College hebben op het gebied van design al jaren gewerkt. In Londen is altijd heel veel te doen en te zien. Je kunt er veel interessante mensen ontmoeten. Dat is inspirerend en opent je blikveld. Vooral als je in zo’n stad arriveert en je meteen in een school belandt vol creatieve en enthousiaste mensen. Dat geeft meteen een heel werelds gevoel. Het Royal College is wat dat betreft een soort bubbel. De manier waarop ik London beleef is dat er heel veel kansen en mogelijkheden zijn, maar je moet ze nog steeds zelf vinden. En tegenwoordig is reizen zo gangbaar geworden dat je misschien niet per se in Londen hoeft te wonen om gebruikt te maken van de mogelijkheden die hier zijn. Persoonlijk heb ik een soort haat liefde verhouding met de stad: aan de ene kant vind ik Londen inspirerend aan de andere kant kan dit alles me ook ‘opeten’ in al z’n grootsheid.

Peter Nijenhuis: Je werk is beschouwelijk en kleinschalig. Dat vraagt een bepaald soort klanten en opdrachtgevers. Zijn die in een stad als Londen makkelijker te vinden dan elders?
Imme van der Haak: Dit is een vraag die ik vrij lastig vind om te beantwoorden. Ik heb in Arnhem vooral gestudeerd en niet echt als ontwerper gewerkt. Ik denk dat een studie aan het Royal College of Art enorm helpt om je netwerk te verbreden en alleen al het feit dat je Royal College of Art op je C.V. kunt zetten, draagt enorm bij aan je reputatie. Aan de andere kant is het internet groot en doe ik mee aan exposities in verschillende Europese landen.

Website Imme van der Haak

Peter Nijenhuis 04 04 2014

terug »