Loading...

Blog

Studio Kort : De grenzen en verbindingen tussen fysiek en digitaal ontwerp

23-06-2016
STUDIO KORT: DE GRENZEN EN VERBIDINGEN TUSSEN FYSIEK EN DIGITAAL ONTWERP

Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen vormen sinds 2014 Studio Kort. Luuk Wiehink studeerde in 2012 af aan de Afdeling Product Design van ArtEZ in Arnhem. Roel Oortgiesen rondde in 2013 in Arnhem zijn studie af aan de afdeling Interaction Design.

Waar zijn jullie mee afgestudeerd?
Luuk Wiehink: Met ontwerpen om bestaande plastic verpakkingen een nieuw gebruik te geven.
Roel Oortgiesen: Met wat je Physical Internet noemt: een object voorzien van een chip en software die data van het internet vertaald naar fysieke objecten. En ik heb ook een app ontwikkeld voor het Venetië-project van kunstenaar Jonas Staal.

Onze projecten ontstaan veelal uit het streven naar maatschappelijke doelen en zijn in die zin idealistisch.


Wat doet Studio Kort?
Luuk & Roel: Vanuit onze eigen en van elkaar verschillende disciplines zoeken we de grenzen en de mogelijke verbindingen van de fysieke en digitale ontwerpwereld op. Onze projecten ontstaan veelal uit het streven naar maatschappelijke doelen en zijn in die zin idealistisch. Onze samenwerkingspartners zijn gemeenten,  innovatieve industriële bedrijven, het onderwijs en anderen.

Dat is wat abstract. Geef eens een voorbeeld?
Luuk & Roel: We hebben de afgelopen twee jaar een app ontwikkeld voor Nationaal Park De Hoge Veluwe. Je kunt met die app bepaalde plekken scannen in het park. Dan krijgt je informatie over de geschiedenis van die plek en over de grondleggers van het park en het museum: Anton Kröller en zijn kunstminnende en verzamelende vrouw Hélène Kröller-Müller. Bij de plek waar het echtpaar Kröller-Müller vóór de economische crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw ooit een museum wilde bouwen, staat nu een nooit afgebouwde, maar wel intrigerende muur. Als je die scant krijg je de oorspronkelijke bouwplanen te zien en een impressie van hoe het eruit had gezien als de plannen wel waren doorgegaan. Je kunt ook een selfie maken van jezelf met Anton of Hélène Kröller-Müller. Van de app hebben we drie versies. Je kunt het park bezoeken aan de hand van Hélène Kröller-Müller, aan de hand van haar man Anton en er is een versie voor kinderen. Voor ons is het belangrijk dat bezoekers door middel van onze app een verbinding leggen met het verleden, met objecten en historische figuren. We hebben vooral geprobeerd om vanuit de gebruikers te denken, een gezin waarvan de ouders een andere versie kiezen dan de kinderen. Dat moet interessant zijn, het moet een beetje speels zijn en humor hebben, maar ook prikkelen tot discussie en de uitwisseling van inzichten en ervaringen tussen de leden van het gezin.

.... het moet een beetje speels zijn en humor hebben, maar ook prikkelen tot discussie


Zijn jullie met nog meer dingen bezig?
Luuk & Roel: We hebben een heel mooi project in Arnhem. Daar kunnen we nog niets over zeggen. We hebben er twee jaar aan gewerkt met een kleine subsidie van Gelderland Valoriseert. Deze zomer komen we er mee naar buiten. We hebben een techniek ontwikkeld die volgens ons zo bijzonder is, dat we er een op octrooi op hebben aangevraagd. En we zouden nog wel een app willen ontwikkelen met als onderwerp de Slag om Arnhem.

Zijn er niet meer mensen die plannen hebben in die richting?
Luuk & Roel: Ongetwijfeld, maar wij zijn er heel goed in.

Welke toekomstprojecten hebben jullie nog meer?
Luuk & Roel: Hele afgebakende plannen staan ons nog niet voor ogen. We zijn op dit moment bezig met de praktische uitwerking en afrondingen van een aantal projecten en we denken na over de toepassing van apps op terreinen waar dat nog niet eerder het geval is geweest. Onze benadering zou je sociologisch kunnen noemen. Bij het vormgeven van een eigen identiteit, het besteden van vrijetijd in de natuur of in een culturele omgeving en bij het leggen van sociale en zakelijke contacten zullen digitale media in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Kun je daar zinvolle, intelligente toepassingen bij bedenken, toepassingen die mensen sociaal en cultureel verrijken? Voor ons is dat de grote vraag.

Website Studio Kort: www.studiokort.nl

 
 
 

terug »