Loading...

Nieuws

De 20x20 sprekers van OPA: AUTONOMEN & STRATEGEN

14-03-2015
Op 24 mrt vindt er weer een 20x20 plaats in Showroom Arnhem.
OPA, CASA en Omstand nodigen jaarlijks bijzondere gasten uit rond een bepaald thema. Iedere gast vertelt een verhaal aan de hand van 20 seconden bij 20 beelden. In 2015 is het thema AUTONOMEN & STRATEGEN.
Lees alvast een aantal achtergronden over de gasten van OPA.

Marga Weimans, mode ontwerper
 Marga Weimans studeerde af aan de Koninklijke Academy in Antwerpen. Met haar ontwerpen rekt Marga rekt de grenzen van de mode-industrie op met haar ontwerpen en neemt daarin een geheel eigen houding in. Marga ontwerpt zowel prêt-à-porter en haute couture collecties. Daarnaast is zij geïnteresseerd in de combinatie mode en architectuur en legt zij zich toe op architectonische pronkstukken en minimalistische jurken. In 2005 won ze met haar eindexamen collectie de ID-award en ze was zij twee maal genomineerd voor de Designprijs Rotterdam. In 2014 had Marga Weimans een grote overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum.
website Marga Weimans | Marga in Groninger Museum

Tejo Remy, ruimtelijk ontwerper
 Tejo Remy's examenwerk sloeg in als een bom. Ladekast 'You can't lay down your memory' fauteuil 'Ragchair' en 'Milkbottle light' werden vanaf de jaren '90 stuk voor stuk iconen van de Nederlandse vormgeving. Zij waren enkele een van de eerste projecten die in de Droog Design collectie terecht kwamen en zijn wereldwijd opgenomen in toonaangevende collecties. Tejo Remy werkt sinds 2000 samen met René Veenhuizen. Voor hen kan werkelijk alles aanleiding voor nieuw werk zijn: de ruimte waarin ze werken, de beperkingen van een opdracht, een materiaal dat ze tegenkomen. Binnen deze parameters spelen zij en komen ze voor elk project tot een eigen beeld waarbij ornament, functie, poëzie en constructie een rol vinden. In 2012 droegen zij bij aan de inrichting van Café Caspar in Arnhem.
website Tejo Remy | interview Remy en van Veenhuizen

Levi van Veluw, multidisciplinair kunstenaar
Levi van Veluw schakelt met groot gemak tussen diverse culturele métiers: fotografie, film, tekenkunst en ensceneringen. Afgestudeerd aan ArtEZ in 2007 maakte Levi van Veluw aanvankelijk furore met zijn vervreemdende zelfportretten waarbij landschappen of natuurlijk materiaal op torso's zijn gefotografeerd. Met zijn digitale films probeert hij orde in chaos te scheppen. Zijn tekeningen zijn minutieus, net als zijn fotografie. Momenteel werkt hij aan een 350m2 visuele geënsceneerde installatie waarbij hij een bezoeker door een web van gangen, deuren, perspectieven en sferen leidt. In korte tijd is Van Veluw een internationaal gevraagd kunstenaar geworden met werk waarmee hij een zeer eigen koers vaart. Levi van Veluw is momenteel genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs, te zien in Stedelijk Museum Schiedam.
website Levi van Veluw | 1 min. interview

Lies Ros, tentoonstelling- en grafischontwerper
Vanaf 1977 vormde Lies samen met Rob Schröder en Frans Beekers het Amsterdamse ontwerpcollectief Wild Plakken. Een politiek geëngageerd collectief opgeleid aan de Rietveld Academie dat alleen voor de politieke en culturele sector wilde werken. Het vormgeven betekende engagement en ontwerpen om je visie, je en idealen gestalte te geven. Deze overtuiging liep als een rode draad door het werk van Wild Plakken en hun werk voor opdrachtgevers als de Anti-Apartheidsbeweging Nederland en de de CPN/de Waarheid. Het werk werd opgenomen in de collectie van MOMA New York. In 1993 hield Wild Plakken op te bestaan en verlegde Lies Ros haar focus naar het ontwerpen van tentoonstellingen.
website Lies Ros | over Wild Plakken

terug »