Loading...

Nieuws

Nieuw jaar thema 2017 bekend! Bigger, Better, Faster

08-12-2016
ON DEMAND

On demand, big data, livestreams, newsfeeds: onze tijd wordt gekenmerkt door een ongelofelijk rap tempo. Een versnelling die al een aantal decennia is ingezet: de technologische revolutie. Een ratrace waarbij technologie, informatie, 24-uurs economie en de ontwerper lijken te wedijveren. Een revolutie die niet alleen is te vinden in onze technologie maar zich diep heeft geworteld in onze cultuur. Altijd bereikbaar, altijd aan, non-stop beschikbaar voor updates. 

 De ontwerper moet zich verhouden tot deze constante stroom van productie, informatie, data en ontwikkelingen. Het is een tempo dat bijna niet lijkt bij te benen. Maar is het zo dat wij inderdaad sneller gaan dan ooit tevoren? Of is deze versnelling slechts een verschuiving van medium, een groter podium voor het tijdelijke en een focus die zich richt op een netwerk in plaats van de isolatie? Welke invloeden hebben de versnelling en de enorme structuren op begrippen als privacy, transparantie, focus, verdieping, productie en productiviteit?

 Veranderen de vakgebieden in de essentie, of zijn het slechts de middelen en de content die verandert?

DE JAGERS EN DE ONTHAASTERS

In de ratrace worden ontwerpers gedwongen om duidelijke keuzes te maken van autonomen toeschouwers tot onderdeel van het systeem. Dit jaar gaat OPA op zoek naar de jagers en de onthaasters. Wie doet mee? Wie trapt er bewust op de rem? En wat betekend dit tempo voor het vakgebied?   

 Kan je je verdiepen door te versnellen of brengt een hoger tempo automatisch een vervlakking met zich mee? Kan je actueel werk maken wanneer je niet ieder seizoen met een nieuw project komt?

STRUCTUUR IN DE CHAOS

 OPA gaat door middel van het jaarprogramma op onderzoek uit. En probeert aan de hand van een gevarieerd programma waarbinnen verschillende thema’s worden belicht grote verschuivingen te duiden.

terug »