Loading...

Nieuws

Over 'Jonge Honden, Jonge Harten' en Bruno Ninaber van Eyben

Binnen het nieuwe programmaonderdeel Jonge Honden, Jonge Harten organiseert Ontwerp Platform Arnhem (OPA) drie keer per jaar een interactief podiumgesprek voor jong en oud met oudere en ervaren ontwerpers op het gebied van mode, product, grafisch en/of interactief ontwerp. Zowel moderator als publiek kunnen de gast het hemd van het lijf vragen. 

Gezien de recente perikelen rond de nieuwe koningsmunten, -postzegels en staatieportretten leek het OPA interessant om Bruno Ninaber van Eyben, de ontwerper van de Beatrixmunten eens in Arnhem uit te nodigen voor een goed gesprek.
De munt: een ontwerp op kleine schaal waarbij zowel productontwerp als typografie een belangrijke rol spelen. Bruno Ninaber van Eyben maakte die munt ook nog eens 'euro rijp'. 
Daarnaast is Bruno Ninaber van Eyben bekend van Studio Ninaber, als ontwerper van de voorzittershamer voor de Tweede Kamer, zijn ontwerpen voor de Erasmusprijzen en vele andere producten, op de grenzen van 2D en 3D. Een interessante ontwerper met een kleurrijke staat van dienst.

Achtergronden Bruno Ninaber van Eyben:
Bruno Ninaber van Eyben (1950) studeerde vormgeving in metaal en kunststoffen aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht. Hij wordt wel gezien als een van de eerste Nederlandse zelfproducerende ontwerpers, een stroming die op kwam in de jaren '70|'80. Omdat hij ontevreden was over de beperkte mogelijkheden die hij kreeg van de industrie, opent Bruno Ninaber van Eyben in 1971 zijn eigen ontwerpstudio. Hij breekt door in 1976 met zijn geheel in eigen beheer geproduceerde halshorloge. In 1980 ontwerpt hij de nieuwe Nederlandse muntenserie met Koningin Beatrix, waarmee hij grote bekendheid verwerft.
Vanaf 1985 maakte hij deel uit van industrieël ontwerpbureau Ninaber|Peters|Krouwel, maar in 1997 richt hij Studio Ninaber op, gesitueerd in het centrum van Delft waarmee hij weer in eigen beheer hoogwaardige producten bedenkt en ontwikkelt.
Studio Ninaber werkt daarnaast ook in opdracht en gaat analytisch met de vraagstelling van projecten om. Het eindresultaat is vaak niet puur een product, maar de conclusie van een bedrijfsstrategie die zowel 2- als 3-dimensionaal kan zijn. Hoe complex het proces ook is, het eindproduct ademt eenvoud en vanzelfsprekendheid.
Over zijn ontwerpen zegt Bruno Ninaber van Eyben zelf: 'Meer zou onnodig zijn, minder onmogelijk'. Zijn werk bevind zich in collecties van (inter)nationale musea, en hij ontving vele prestigieuze prijzen. Sinds 2003 is Bruno Ninaber van Eyben aangesteld als hoogleraar vormgeving aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Met zijn studio blijft hij echter zelfproduceren en zijn werkplaat beschouwd hij nog steeds als een fabriek.
meer achtergronden o.a. via:
– website studio ninaber: www.ninaber.nl
– dutch profile over Bruno Ninaber van Eyben, zie film

Achtergronden Jonge Honden, Jonge Harten:
Jonge Honden, Jonge Harten is een nieuw initiatief van Ontwerp Platform Arnhem, i.s.m. ArtEZ en Museum voor Moderne Kunst Arnhem.
Via moderator Peter Nijenhuis vinden podiumgesprekken plaats met ontwerpers die hun sporen verdiend hebben. Jonge Honden, Jonge Harten is een soort OPA collegetour met gelauwerde ontwerpers, waarbij ontwerpers en ontwerpstudenten van ArtEZ en HAN in de gelegenheid zijn vragen te stellen aan de gast, maar ook iedereen die geïntereresseerd is in ontwerpen, van harte welkom is. Het kan ook voorkomen dat er naast de hoofdgast een aantal jongere evenknieën op het podium plaatsnemen en een gesprek aangaan. Jonge Honden, Jonge Harten is ontstaan na een zeer succesvolle OPA bijeenkomst 'Shoes that Made Moves' tijdens de ModeBiennale 2013, waarbij een gesprek plaatsvond tussen gerenomeerd schoenontwerper Jan Jansen, Marijke Bruggink (Lola Pagola) en pas afgestudeerde schoenontwerpers Anna Korshun en Roderick Pieters. zie

De eerste 'Jonge Honden, Jonge Harten' vindt plaatst op donderdag 30 januari 2014 om 19.30 uur (zaal open 19.15 uur) na afloop (± 20.30 uur) is er een borrel. 
Gesprek en borrel zijn voor iedereen toegangelijk. 
Locaties: ArtEZ Concertzaal, Utrechtsestraat 85 (gesprek), café Museum Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87 (borrel). Entree € 7,50 en gratis voor OPA leden, studenten ArtEZ en HAN-ipo.

Voor meer info en eventuele vragen aan Bruno Ninaber van Eyben kunt u contact opnemen met producent Olga Kersten: info@olgakersten.nl of via 06-37002504

terug »