Loading...

Nieuws

Typografie route voor OPA's DNA door Martin Majoor en Erik Vos

11-12-2014
DNA route 2014: TYPOGRAFIE

Afgelopen zomer (u ziet het aan de kledij van beide heren) zetten Martin Majoor en Erik Vos een wandelroute van 13,5 km uit voor OPA's DNA.
De in Arnhem opgeleide (typo)grafische ontwerpers sprongen daarvoor echter eerst op de fiets op zoek naar bijzondere letterbeelden in de stad. Met verrassende (soms helaas verdwenen) vondsten.

Toelichting van de heren Majoor en Vos:
"Een typografieroute door Arnhem. Waarom? Arnhem heeft een akademie waar jarenlang typografie gedoceerd werd met docenten als Jan Vermeulen (omslagen Jan Wolkers) en Karel Martens. Martin en Erik kennen elkaar als studenten uit die tijd. Allebei ontwierpen zij een letter onder de bezielende leiding van Alexander Verberne. Ook al waren het slechts studieprojecten, typografie en letterontwerpen werd een essentieel onderdeel van hun ontwerpend bestaan.
Naast Martin heeft de stad nog een paar andere letterontwerpers voortgebracht: Fred Smeijers (ontwerper van o.a. lettertypes Quadraat, Arnhem), de helaas te vroeg overleden Evert Bloemsma (Cocon, Balance), Alex Scholing (Engine, Roice) en Jos Buivenga (Museo, Calluna).
Op onze Arnhemse akademie vonden we altijd dat de letters van de Haagse akademie zo op elkaar leken. Misschien niet verwonderlijk als men bedenkt dat Gerrit Noordzij daar zijn strenge ‘leer van de brede en spitse pen’ doceerde.
Wat is er in de stad nog aan letterbeelden te vinden? Immers, de Tweede Wereldoorlog heeft enorme gaten geslagen in Arnhem. Martin en Erik sprongen op de fiets om het voor u in kaart te brengen. Het resultaat is een route rond en in het centrum, soms langs monumentale objecten, soms een kleinood, soms niet te missen, soms helaas verdwenen."

Je vindt de route op OPA's DNA onder routes.

terug »