Loading...

Verslag Likejagers

Facing Pages zeer geslaagd

31-03-2014
Op 28 en 29 maart vond Facing Pages plaats met een zeer geslaagd en inspirerend twee daags symposium over independant magazines.

28 maart stond in het kader van Activism. De 29e maart stond Escapism centraal.
Beide dagen werden ingeleid door OPA's gast Simon Esterson die de ochtenden opstartte met een weldadig inzicht in de geschiedenis van tijdschriften.
Simon Esterson is een weetal op het gebied van tijdschriften en betrokken bij EYE magazine en ooit bij de oprichting van Blueprint.
Aan de hand van bekende en onbekende voorbeelden uit de geschiedenis maakte hij duidelijk hoe tijdschriften een rol speelden bij het aansporen tot actie of bewustmaking. 
Het verhaal ging langs Russische avantgarde via jaren 60 tijdschriften en punk magazines tot nu

De eerste dag spraken verder:
Peter Bilak sprak o.a. over de rol van adverteerders en nieuwe vormen van distributie. Zeer inspirerend waren de eerste dag Besa Luci over het tijdschrift Kosovo 2.0 en Ibrahim Nehme uit Beirut die in Libanon een tijdschrift  maakt over de arabische wereld. maar ook de presentatie van Patrick Waterhouse van Colors Magazine was zeer inspirerend. 
In de pop-up winkel van Atheneam in DAI op de Kortestraat merkten ze dat onmiddellijk want daar vlogen die tijdschriften de deur uit. 
Ook in DAI de Facing Pages tentoonstelling met meer dan 200 independent magazines die uit alle hoeken van de wereld toegestuurd waren.
Het was smullen in de tentoonstelling.
De dag werd afgesloten met een feest in het café van Museum Arnhem

De tweede dag was evenzo inspirerend.
Simon Esterson dook onder meer in de geschiedenis van Escapism en voerde de ons mee langs reistijdschriften pornografie.
De sprekers van de tweede dag:


Ondercast maakte een audiozine van Facing Pages.
In het Rozet kon je met uitgeverij Wuft zelf een tijdschrift maken
De tweede en laatste avond werd feestelijk afgesloten met een feest in Tape en een optreden van de band WLDRF
De pop-up winkel van Athenaem uit Amsterdam kreeg veel aanloop en verkoop bleef t/m 30 maart . De tentoonstelling in de Kortestraat tot 7 april.

Al met al bleek Facing Pages een zeer geslaagd festival met zo'n 200 bezoekers die dagkaarten hadden gekocht. Daarvan kwam meer dan 50% uit het buitenland.
Arnhem kreeg hiermee werkelijk iets heel bijzonders hetgeen echt te danken is aan het initiatief van William van Giessen en Joost van der Steen van OK.Parking en hun bijzondere liefde voor tijdschriften.

 


terug »