Loading...

Verslag Likejagers

Just Another Day: een bijzondere dag over het alledaagse

18-02-2014
Vrijdag 14 februari organiseerde OPA i.s.m. CASA en studium generale ArtEZ de workshopdag Eat, Drink, Dress, Shelter. ArtEZ-studenten en ontwerpers die zich via OPA en CASA hadden aangemeld hielden zich een dag lang bezig met het ontwerpen van vaatwerk, kleding en interieurs voor hedendaagse ochtend-, middag- en avondrituelen. De eerste deelnemer – uit Groningen nota bene – meldde zich al om 8.30 uur in Showroom Arnhem: een lange reis als een ultiem ochtendritueel.

Lonny van Ryswyck (AtelierNL) leidde met twee van haar stagiaires een workshop waarin deelnemers aan de slag gingen met een grote voorraad aan serviesdelen om vorm te geven aan het nieuwe eet- en drinkgedrag. Met het snerpende geluid van tegelzaag en dremel als muzikale begeleiding vormden de deelnemers hele en halve stukken serviesgoed tot nieuw vaatwerk met behulp van klei als bindmiddel. Zo ontstonden er spelenderwijs een ontbijtservies voor op de fiets en een feestelijke picknickservies voor een lunch in de buitenlucht.

Berber Soepboer (Soepboer & Stooker) liet haar deelnemers eerst vrijelijk associëren op de nieuwe dagelijkse rituelen aan de hand van beelden uit tijdschriften. Vervolgens werden deze associaties omgezet in nieuwe kledingvormen zoals een ochtendhemd waarin iemand langzaam vanuit slaaphouding kan ontwaken en de ochtend ritueel kan begroeten.

Reinder Bakker en Hester van Dijk (OvertredersW) wisten al snel de sfeer van een bouwterrein te creëren: met vurenhouten latten en zeildoek, een afkortzaag, accuboormachines en nietmachines bouwden de deelnemers diverse staketsels waarin de dagelijkse ochtend-, middag- en avondrituelen konden plaatsvinden. Aan het einde van de dag stond er een bouwwerk dat zich in de ochtend met een groots gebaar kon openen naar de buitenwereld. Vervolgens was er een grote verstelbare ruimte die zich kon aanpassen aan de dynamiek en sociale behoeften van de dag. Naar de avond toe werd de ruimte weer kleiner en intiemer om te eindigen in een serene, individuele rustplaats als voorbereiding op een nieuwe dag.

De workshopdag van 9.00 tot 17.00 uur werd om 11.00 uur onderbroken met een zen-meditatie in de Eusebiuskerk. Daar kwamen de ca. 500 deelnemers van Just Another Day bijeen om onder leiding van een zenmeester Tenkei Coppens Roshi hun eigen lichamen te voelen ademen en te laten vullen met de klanken van een Tibetaanse bel. Gedurende de workshop wisselde filosoof en theoloog Laurens ten Kate van gedachten met de workshopdeelnemers over de kracht van dagelijkse rituelen. De dag werd feestelijk afgesloten met Just Another Night in de stadhuishal met eten en diverse optredens georganiseerd door Club Oostpool.  

OK parking verzorgde het Just Another Day Journaal (zie video aan het eind fotoverslag)
Ook een impressies van de workshops via Studium Generale

terug »