Loading...

Verslag Likejagers

Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland: Bekendmaking nominaties

26-02-2015
Bekendmaking Nominaties Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland tijdens de Nacht van de Gelderse Economie

Het leek zo´n goed idee: de nominaties van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland bekend maken op de Nacht van de Gelderse Economie. Deze nacht werd op donderdag 26 februari door de provincie georganiseerd in het Honig Complex Nijmegen. Er was ons een hoofdpodium beloofd en honderden bezoekers afkomstig uit alle sectoren van de Gelderse economie. Een mooi decor voor een Gelderse ontwerpprijs.

De rit naar het Honig Complex beloofde echter weinig goeds. Wegversperringen, omleidingen, verkeerswerkzaamheden en teveel auto’s voor een te smalle toegangsweg: de provincie bleek over de analoge weg net zo moeilijk bereikbaar als over de digitale weg van het provinciale e-mail- en webverkeer. Om de vele te late bezoekers toch vrolijk te stemmen was er een feestelijke ontvangst door een jeugdige groep dansers die iedereen welkom heette. De aankondiging van een bruisend festival. Hoewel de provincie al dagen van tevoren had laten weten dat het complex vol zat en dat er niemand zonder kaartje naar binnen zou kunnen (tot grote teleurstelling van enkele inzenders van de prijs), bleek op de avond dat iedereen zonder enige controle werd toegelaten. Gevolg: ruim 800 bezoekers en een hoofdzaal (‘De Arena’) waar nog niet de helft in kon. Het plenaire openingsprogramma kon dus door een groot deel van de bezoekers niet worden bijgewoond.

De nacht kende meer dan 50 participanten die zich in alle hoeken en gaten van het Honig Complex hadden gevestigd. Volgens het organiserende team “een vrolijke mix van ouwe rotten, jonge honden, creatieven en ondernemende innovators”. Ja, dat was waar. Maar wat die allemaal in het complex te zoeken hadden bleef lang onduidelijk. Het betekende in ieder geval dat de faciliteiten voor en de communicatie over al die deelnemers veel te wensen over liet. Lange tijd was OPA niet eens in de programmering opgenomen en werd het van het hoofdpodium gedelegeerd naar een onooglijk hoekje (stand 18) met een pallet als podium en ruimte voor ca. 15 mensen. Bovendien was er geschoven met de tijd. De twee toegezegde tijdsblokken (waarvan de eerste om 21.00 uur) werd uiteindelijk één tijdsblok op de wat onvriendelijke tijd van 22.30 tot 23.00 uur. Op de toegekende plek – vooral een druk kruispunt van dwalende ondernemers – waren zelfs met microfoon en versterker de uitgesproken teksten onverstaanbaar. Jammer, want nu weten we niet waarom Annemiek Traag (die zo aardig was de aftrap te geven voor de bekendmaking van de nominaties) de creatieve economie zo van belang vindt. En – nog veel spijtiger – bleef de toelichting op de 12 nominaties door Marlies Leupen voor de twintigtal toegestroomde bezoekers een onverstaanbare brij van woorden. Gelukkig valt het allemaal na te lezen op de websites van de Ontwerp + Innovatie Prijs Gelderland, de special en de website van De Gelderlander.

Rond 23.00 uur kwam dan toch de belangrijkste aap uit de mouw. Iedere bezoeker werd onder zachte dwang gedirigeerd naar De Arena waar het slotdebat plaats zou vinden. Slotdebat? Oh ja, helemaal vergeten te zeggen. Wat opgezet was als een bruisend festival voor de Gelderse ondernemers was niet meer dan een wat merkwaardige verpakking voor een debat in het kader van de provinciale verkiezingen. En zo bleek de wereld weer eens op zijn kop te staan: de provincie is er niet voor de Gelderse economie, maar de ondernemers zijn er voor de provincie. De provincie zelf riep al snel na de nacht dat het een doorslaand succes was (basisfout communicatie: nooit van jezelf zeggen dat het een groot succes was). Als participant aan deze nacht zijn wij een andere mening toegedaan: provinciale verkiezingen is een vierjaarlijkse nachtmerrie.

terug »